maanantai 1. tammikuuta 2018

Muuttoliikkeessä kootusti


Vuosi sitten alkoi Muuttoliikkeessä-lukuhaaste Suketuksen Eniten minua kiinnostaa tie -blogissa. Vuoden mittaan on kirjoja kertynyt pikku hiljaa ihan etsimättä. Monissa lukemissani teoksissa on mainittu joku ulkomaille muuttanut, ja minulle onkin ollut vaikeaa päättää, otanko jonkin tietyn kirjan mukaan tähän haasteeseen vai en. Mikä tekee muuhun maahan muuttajasta siirtolaisen, maahanmuuttajan tai pakolaisen? Muuton kesto? Motivaatio? Ja mitä ne muut muuttajat ovat? Tällaiseen lopputulokseen pääsin, ja sen tarjoilen haastekoosteena:

Luin Muuttoliikkeessä-haasteeseen kaikkiaan 13 kirjaa, jotka jaottelin ryhmiin Suketuksen haasteen malliin.

1. Valtaa käyttämässä
          Laila Kohonen: Hakkapeliitan poika

1600-luvulla Ruotsin kuningas kävi 30-vuotista sotaa Saksassa ja sinne värvättiin suomalaisiakin sotilaita, hakkapeliittoja. Lähtiessään he jo tiesivät, ettei kyseessä ollut pikku sotaretki, vaan vuosien pesti. Mikaelin, kirjan päähahmon, isä oli ollut sodassa yli kymmenen vuotta ja saanut pojan saksilaisen naisen kanssa. 

2. Suomalaisten siirtolaisuus
          Tuula VäisänenIda

Kainuusta muutti runsaasti siirtolaisia Pohjois-Norjaan Ruijaan 1800-luvulla. Ida menetti vanhempansa nälkävuosina 1860-luvulla ja vietiin vauvana kveenien maalle.

3. Maahanmuutto Suomeen
           Lipasti & Korhonen: Elovena-tyttö
           Raili Mikkanen: Laulu punaisesta huoneesta
           Raila KinnunenNasima
           Olli KuusistoPakolaiskissa

Suomeen on muutettu monista syistä, useimmat kirjojen henkilöistä tulivat välttyäkseen kriisin seurauksilta. Elovena-tyttö kuvaa maahanmuuttajan ja hänen suomalaisen naapurinsa kohtaamisia humoristisesti. Laulu punaisesta huoneesta on romaani Suomeen vuonna 1916 linnoitustöihin tuodun Venäjän itäosien kiinalaisen miehen ja suomalaisen naisen rakkaudesta. Nasima on suomalaisen poliitikon elämäkerta, hänen lapsuudenperheensä pakeni Suomeen sen jälkeen, kun Afganistanissa oli tapahtunut vallankaappaus. Pakolaiskissa on tietosatu balettikissasta, joka pakeni Venäjältä Suomeen vallankumouksen jaloista.

4. Kriisin jaloista
          Paula HavasteMaan vihat
          Paula HavasteVeden vihat
          Kati Hiekkapelto: Tumma
          Mari PyyKadonnut

Paula Havasteen 1100-luvulle sijoittuvan kirjasarjan toisessa osassa Maan vihat päähenkilö Kertte on paennut miehensä tekemän rikoksen jälkeen ja tämän pelastaakseen piispan sotilaan matkassa Tokholmiin ja elää siellä maahanmuuttajana. Kolmannessa osassa Veden vihat hänen olonsa käy tukalaksi, ja hän päättää purjehtia takaisin kotiin, mutta myrsky heittääkin laivan Koluvaniin (Tallinnaan), jossa hän jatkaa muukalaisen elämäänsä. Tumman päähenkilö on maahanmuuttajataustainen suomalainen poliisi Fekete Anna, joka lomailee sukulaistensa luona Serbian unkarilaisalueella. Lähi-idästä Eurooppaan suuntautuva maastamuutto on keskeisessä osassa kirjassa. Kadonnut on rikosromaani, jossa Suomessa katoaa turvapaikanhakija hämärissä oloissa; kirja sisältää paljon näkökulmia turvapaikanhakijoiden tilanteeseen ja ihmiskauppaan.

5. Kohti parempaa
          Venla HiidensaloSinun tähtesi 
          Mila TeräsJäljet 

Näiden mukaanottoa mietin eniten, mutta kelpuutin ne sitten lopulta. Sinun tähtesi -romaanissa Albert Edelfelt asui vuosikausia, ellei vuosikymmeniä, Pariisissa ensin opiskellakseen maalausta ja sitten maalatakseen sekä saadakseen taidettaan kaupaksi. Kesät hän silti vietti Suomessa. Jäljet-kirjassa Helene Schjerfbeck muutti vanhuudessaan sotaa pakoon Ruotsiin ja siellä muistelee elämänsä vaiheita.

6. Toisessa polvessa


7. Paluumuutto Suomeen
          Paula HavasteLumen armo

Havasteen sarjan neljäs kirja Lumen armo kuvaa Kertten paluuta Suomeen vuosien siirtolaisuuden jälkeen. Paluu on odotettu, mutta silti vanhaan elämään palaaminen ei ole helppoa. 
                                                    * * *   * * *   * * *

Näiden kirjojen lisäksi olen sattunut lukemaan useita 1900-luvun alkupuolelle sijoittuvia romaaneja, joissa maahanmuutto on jollain tapaa sivuroolissa tai ainakin mainittu. En laske niitä haasteeseen mukaan, mutta mainitsen ne kuitenkin.

Lempi (sisar muuttaa Saksaan sotilaan perässä), Lapsenpiika (Ida Erikssonin poikaystävä muuttaa Amerikkaan), Emännöitsijä (Ida Erikssonin naapurit muuttavat Amerikkaan, Ida itse kirjan lopussa Ruotsiin), Ruokarouva (Ida asuu Ruotsissa tyttärensä kanssa ja palaa sieltä Suomeen vuosien jälkeen, myös entinen poikaystävä palaa Amerikasta), Pikkupappilassa (pappilan äidin serkku palaa Amerikasta vauraana miehenä ja lunastaa sukukartanon), Sininen hatturasia (yhden piian Amerikkaan muuttanut ystävä kirjoittelee ja kuvaa uutta elämäänsä hienon talon palvelijana), Esikoisten lunastus (dekkarin rikosjuoni kietoutuu Suomeen 1800-luvulla tsaarin Venäjältä muuttaneiden juutalaisten aarteeseen).

Kiitokset, Suketus, antoisasta haasteesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!