maanantai 7. marraskuuta 2016

Leningrad - Ost-Berlin -lukumatkan päätös

Viime vuoden puolella kanssabloggaaja aloitti mielenkiintoisen lukuhaasteen, jolle hän antoi nimeksi Leningrad - Ost-Berlin ja jossa on luettu entisten sosialistimaiden kirjallisuutta. Lähdin mukaan tavoitteena lukea muutama teos, ja juuri sen verran saalista on reppuun kertynyt. 



Niinkin kävi kuin joskus käy eli nälkä kasvoi syödessä. Oikein jäi harmittamaan, etten ehtinyt (vieläkään) lukea loppuun Mihail Šolohovin Hiljaa virtaa Don -eeposta, se olisi niin sopinut tähän haasteeseen. Lisäksi olin kerännyt lukupinoon Jaan Krossia ja Mati Untia Virosta, Péter Nádasia Unkarista sekä lisää Christa Wolfia. Uskon palaavani niiden pariin tulevina päivinä.

Kiitos, ketjukolaaja, mainiosta haasteesta. Löysin monta itselleni uutta kirjailijaa, pidin erityisesti lukemistani Tšingiz Aitmatovin ja Viivi Luiken teoksista, mutta muutkin olivat hyviä kirjoja..

Tässä vielä lukemani kirjat. Linkit vievät niistä kirjoittamiini bloggauksiin.


Bulgaria

Neuvostoliitto
       Eduard Uspenski: Fedja-setä, kissa ja koira

Neuvostoliitto/Kirgiisien sosialistinen neuvostotasavalta
       Tšingiz Aitmatov: Džamilja; Punahuivinen poppelini
       Tšingiz Aitmatov: Valkoinen laiva
                       
Romania
       Herta Müller: Hengityskeinu

Saksan demokraattinen tasavalta (DDR) eli Itä-Saksa
       Christa Wolf: Häiriötapaus : Erään päivän uutisia


Viro
       Viivi Luik: Seitsemäs rauhan kevät

10 kommenttia:

  1. Tämä haaste herätteli tosiaan lukemaan itselle ihan uusia kirjoja. Moni jää minulla edelleen listalle, sillä aika vähän lopulta luin. Tuo Viivi Luikin kirja kiinnostaa minua, se on ehdottomasti jossain vaiheessa lukuvuorossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haasteet ovat hyödyksi ja huviksi, kun ne avartavat lukemisen piiriä. Suosittelen Luikin kirjaa. Aion lukea häneltä jotain muutakin. Ehkä Varjoteatterin.

      Poista
  2. Minunkin piti lukea Herta Mulleria, mutta totesin, että luen häntä mieluummin kun ehdin kunnolla keskittyä kirjaan. Ehdit lukea todella paljon. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli innostava haaste, tuli luetuksi ehkä enemmän kuin alussa ajattelin, mutta kiinnostus heräsi vielä useampaan. Mm. johonkin muuhun Müllerin kirjaan.

      Poista
  3. Olet Paula valinnut aika vankkoja nimiä luettavaksesi. Ainut selkeä poikkeama tuntemattomampaan suuntaan on tuo Helakukkula, joka taisi kuitenkin sekin osoittautua ihan lukukelpoiseksi. Siinä kirjassa olevista sosialistiajan kirjoittajista ainakin Jordan Raditskovilta on suomennettu pari teosta, joista toisen lukaisin. Turvallista ja viisasta on jatkaa tunnettujen nimien parissa, mutta niitten ulkopuolella vierailu saattaa joskus tuottaa jänniä yllätyksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vankkoja, tunnettuja nimiä tuli tosiaan valituksi luettavaksi. Ehkä se johtui siitä, että olen lukenut tosi tosi vähän itäisen tai keskisen Euroopan maiden kirjallisuutta miltään ajalta. Tuntui mukavammalta aloittaa jostain sellaisesta, josta löytyi helposti tietoa. Mutta olet ihan oikeassa, hienoja yllätyksiä voi löytyä tuntemattomammastakin luettevasta. Helakukkula oli hieno (ensi) kurkistus Bulgarian kirjallisuuteen.

      Poista
  4. Jaan Krossia suosittelen, hän on ehdottomia lempikirjailijoitani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos suosituksesta. Olen silmäillyt hänen novellejaan, ja ehkä aloitan tutustumisen niistä.

      Poista
  5. Seitsemäs rauhan kevät on ollut joskus mielessä, jospa lukisi. Aitmatov on tuttu nimi, olen tainnut häneltä jonkun kirjan joskus muinoin lukea. Hiljaa virtaa Don kuulostaa nimenäkin jo sellaiselta, että voisi olla verkkaista lukemista. Kuuluuhan se kyllä klassikoihin ja pitäisi ihan yleissivistyksen takia lukea. Hyvin olet haasteesta suoriutunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein haasteessa mukavia kirjalöytöjä. Huomaan, että nuo mainitsemasi Seitsemäs rauhan kevät ja Aitmatovin Valkoinen laiva ovat kumpikin kirjoja, joissa kertoja tai päähenkilö on lapsi.

      Poista

Kiitos kommentistasi!