torstai 17. elokuuta 2017

Laila Kohonen: Hakkapeliitan poika


Mikael on poika, joka ikävuosiltaan on toisella vuosikymmenennellään. Hän asuu sotilasleirissä. Isä Tuomas Teiri taistelee Ruotsin kuninkaan armeijassa Saksanmaalla, ja hän on ollut pois kotoaan Suomen Tammelasta niin pitkään, että Mikaelkin on ehtinyt syntyä leirissä. Saksalaisen Martha-äidin isä on löytänyt sotaretkellään. Kuningas käy 30-vuotista sotaa 1600-luvulla, ja suomalaiset hakkapeliitat tunnetaan pelottomina ja hurjina taistelijoina.

Mikael Tuomaanpoika joutuu kerran toisensa jälkeen pettymään: isä pitää häntä liian nuorena taisteluihin ja ratsumieheksi. Niin poika joutuu jäämään leiriin tai kulkemaan naisten ja lasten kanssa vankkurien vierellä, kun miehet ratsastavat valloittamaan ja ryöstämään kaupunkeja. Kerran kuitenkin Mikaelkin kelpaa tositoimiin. Ruotsin joukot tahtovat selvittää saksalaisten armeijan liikkeitä ja sijaintia, ja Mikaelin tulee naamioitua kerjäläiseksi, astella kaupungin muurien sisälle, katsella ja kuunnella, mitä ihmiset puhuvat, sekä palata takaisin armeijan luo ennen iltaa. Ilman seikkailua ja jännitystä siitä ei selvitä.

Isä ja hänen tammelalainen ratsumieskaverinsa Matti saavat hyviä uutisia, heidän sotilaskomennuksensa päättyy, ja he pääsevät palaamaan sukunsa maille Hämeeseen. Mutta miten käy Mikaelin ja hänen äitinsä, sillä toiset pojat sanovat, ettei saksalaisia naisia ja heidän lapsiaan suinkaan vietäisi mukana Pohjolaan?

Opettaja Laila Kohonen on kirjoittanut sujuvan ja jännittävän historiallisen lastenromaanin, jonka luulisin sopivan alakouluikäisille, historiasta kiinnostuneille tytöille ja pojille. Aikuislukijana minäkin opin yhtä ja toista 1600-luvun sodankäynnistä, kun sotatantereella vieri vuosi ja toinenkin, ja elintarpeet sinä aikana oli otettava valloitettujen maitten asukkailta. Sotakalustokin oli toista kuin nykyisin.

Kirjailija on sijoittanut kertomuksensa asuinpaikkakuntansa historiaan. Tammelasta nimittäin lähti 30-vuotiseen sotaan enemmän miehiä kuin miltään muulta paikkakunnalta Suomessa, kun lähtijöiden määrä suhteutetaan väkilukuun. Jokakesäisessä Hakkapeliittatapahtumassa on jo lähes 40 vuotta luotu 1600-luvun tunnelmaa väenottoineen, käsityönäytteineen, markkinoineen ja pitopöytineen.

Kuvituskuva on otettu kesän 2016 Hakkapeliittatapahtuman taisteluratsastusnäytöksestä.

        Laila KohonenHakkapeliitan poika, 121 s.
        Kustantaja: Nordbooks 2010

KIRJA löytyi naapurikunnan kirjastosta.
HAASTE: 100 suomalaista kirjaa (no 54), Muuttoliikkeessä-lukuhaaste

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!