tiistai 3. syyskuuta 2013

Kesän luullut ja luetut, syksyn suunnitellut

Kesäkuun alussa listasin tusinan kirjoja, jotka luulin lukevani kesän loppuun mennessä, ja kuinkas kävikään. Silmäys taaksepäin kertoo, että luin puolet niistä luulluista, ja sitten monta muuta.


Puoleen tusinaan luettuja kuuluvat Ulla-Lena Lundbergin kaunis ja koskettava Jää ja Jyrki Heinon historiallinen dekkari Kellari sekä tänä vuonna ilmestynyt Maijaliisa Dieckmannin lastenromaani Metsän poika tahdon olla. Enni Mustosen viihdyttävästä Koskivuori-sarjasta luin kaksi ensimmäistä osaa, Verenpisara ikkunalla ja Ruiskukkaseppele, mutta kesäksi aikomani kolmas osa jäi vielä odottamaan vuoroaan. Luetuista Jää oli vaikuttavin lukukokemus, mutta pidin myös Kellarista.

Kuudenneksi luetuksi nousee "joku täysin uusi ulkomainen kirjailija". Ajattelin jotain blogeissa paljon esillä ollutta kirjailijaa, mutta kimppalukumaratonille valikoitui lyhyt kirja eli saksalaisen Jenny Erpenbeckin Vanhan lapsen tarina. Mikäpäs siinä, minulle uusi kirjailija hänkin. Lisäksi luulin - ehkä - tarttuvani skandinaaviseen dekkaristiin, ja kuuntelinkin äänikirjana Anna Janssonin Gotlantiin sijoittuvan arvoitusdekkarin Haudankaivaja.

Luultujen ulkopuolelta kiinnostuin lukemaan muutakin. Maratonille valitsin Anni Polvan nuortenkirjan Tiina ja myöhemmin luin sille jatkoa. Hanna Haurun Paperinarujumala oli kirjoista erikoisin, Jonas Jonassonin Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi taas hauskin. Timo Sandbergin Mustamäki teki vaikutuksen 1920-luvun Lahden kuvauksellaan. 



Tusinan lukemattomaksi jäänyt toinen puolikas pysyy edelleen verkkaisemmalla lukulistalla, mutta tässä "syksyn suunnitellut" -listauksessa nostan niistä esiin vain yhden, Pelon kirjan. Syksyn toimeliaammalle listalle kirjaan 10 luettavaa, sillä syksy enteilee kiireitä monella rintamalla. Viisi on tämän vuoden uutuuksia, kaksi kotimaisia klassikkoja ja kolme ulkomaalaisia.

1. Riitta Pelon kirjaa Jokapäiväinen elämämme aloitin jo, mutta kirja piti palauttaa kirjastoon. Sitä aion jatkaa, kieli on kaunista, vaikkakin hitaahkoa luettavaa.

2. Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin on toinen kirjoittavasta naisesta tehty teos, Pelon kirjan lisäksi, ja se on parhaillaan kesken. Mielenkiintoinen ja omaperäinen kirja.

3. Pauliina Rauhalan Taivaslaulu on aiheeltaan kiinnostava, ja monet ovat sitä kehuneet jo ennakkotietojen perusteella. Nyt kun vain maltan olla silmäilemättä sen jo lukeneiden blogikirjoituksia siihen asti, kun saan sen itse luetuksi!

4. Tua Harnon Ne jotka jäävät kuulostaa myös houkuttelevalta, joten se on päässyt listalleni.

5. Kjell Westön Kangastus 38 voisi olla hyvä kirja alkaa kirjailijaan tutustuminen.

Muut neljä etukäteislistalle asti pääsevää ovat pari kotimaista klassikkoa ja pari ulkomaalaista:

6. Lukumaratonille varasin Juhani Ahon kaksi lyhyehköä kirjaa, joita en silloin lukenut, mutta jotka alkoivat kiinnostaa. Jospa nyt tulisi luetuksi Papin tytär ja 

7. Papin rouva.

8. Gillian Flynnin Kiltti tyttö kuulostaa koukuttavalta.

9. Aiemmin jo mainisin, että suunnittelen aloittavani oman kirjallisen maailmanvalloitukseni. Yhdeksi luettavaksi siihen olen varannut turkkilaisen kirjailijan Serkar Özkanin esikoisromaanin Kadonnut ruusu, Kirja etsimisestä ja löytämisestä.

10. Jotain venäläistä.

Näillä mennään syksyä päin. Ja välipalana dekkareita ja jotain kevyttä ja automatkoilla äänikirjoja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!